Vanaf nu zullen we leden van onze pagina, door middel van verhalen uit de praktijk (casuïstiek), op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen, trends en opgedane ervaringen. Er kunnen onderwerpen aan bod komen waar je zelf ook mee te maken hebt in de praktijk….. of juist niet. Door verhalen met elkaar te te delen kunnen we van elkaar leren. Zo groeien we samen en met elkaar naar een sterk werkveld waar kwaliteit én het welzijn van onze dieren voorop staan.
Op dit moment is het samenwerken met een dier (nog) geen erkend, losstaand beroep. Je bent al coach, trainer, zorgmedewerker of hulpverlener en daar ‘voeg’ je een dier aan toe. Dus vanuit je eigen achtergrond en beroepsgroep heb je een bepaalde erkenning zoals SKJ, BIG registratie of ben je aangesloten bij bijvoorbeeld een branchevereniging. En daarnaast heb je een opleiding gedaan hoe je hier op een verantwoorde manier je dier aan kan ‘toevoegen’. Als je registratie, dat bij je beroep hoort, vervalt heb je meestal een uitdaging. Dan word je niet meer vergoed door de ziektekostenverzekering, vervallen je contracten met gemeenten of kan je lastiger meedoen aan deskundigheidsbevordering. Er is vaak een bepaalde noodzaak om ergens geregistreerd te zijn.
En hoe zit dat nu in de zorg als je samenwerkt met je dier? Er is een register ontwikkeld, onder andere door AAIZOO, dat heet het AAI- kwaliteitsregister. Ofwel het AKR. Daar kan je je als opleider en professional laten registreren. Als je daar bent geregistreerd kunnen zorginstellingen, klanten en verwijzers zien dat je een registratie hebt. Dat je voldoende deskundigheid in huis hebt en goed (theoretisch) onderlegd bent. Gebeurd er iets dramatisch als je er niet staat ingeschreven? Nee. Niemand zal nu nog zeggen dat je contracten verlopen als je AKR registratie komt te vervallen. Dus misschien voelt het nu nog `niet nodig’. Het AKR staat nog in de kinderschoenen. Net als ooit het SKJ en de BIG ook stonden. En misschien voelt het ook dubbel. Weer een erkenning erbij? Weer een systeem waar je punten mee moet verdienen? Weer geld betalen om in een register te komen?
Wij staan er met elkaar ons werkveld te professionaliseren. Om aan iedereen te kunnen laten zien wie zij zijn, wat wij doen en wat de meerwaarde is van dieren in de zorg. `Onze wereld’ groeit hard. Er zijn veel aanbieders, veel verschillende beroepen en ondertussen komen er ook steeds meer dieren waarmee wordt samengewerkt. Dit is ook iets om te beschermen. Omdat de dieren het niet voor zichzelf kunnen. Omdat wij goed zijn in wat wij doen maar ook allemaal onze eigen expertise blijven houden. Wij moeten elkaar kunnen vinden en het samen doen. Alleen dan maken we het samenwerken met dieren in de zorg belangrijk en waarborgen we de veiligheid en kwaliteit.
Dus wie weet, als wij met elkaar een registratie in het AKR belangrijk maken, komt het ooit in de plaats van het SKJ en/of de BIG? Hoe dan ook kunnen we NU starten met leren van elkaar. Delen. Transparantie krijgen in `ons werkveld’.