Skip to content

 

Zaterdag 17 september vond de Zaak op Poten & Co. Landelijke informatiedag plaats over samenwerken met dieren in de (jeugd)hulpverlening, onderwijs, zorg & welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Het thema van deze dag was diversiteit. Verschillende coaches, trainers, hulpverleners, opleiders en leerkrachten hebben workshops gegeven die de diversiteit van het AAI werkveld (Animal Assisted Interventions) weergeven. De workshops die in de ochtend te volgen waren werden verzorgd door:
Carola Beekman – de Movement Method
Coachen met Honden – de basis voor een goede samenwerking met jouw hond
Coachen en therapie met Paarden – methodisch werken met paarden in de jeudgzorg
CoHond – samenwerken met psychosociaal hulphonden in de (jeugd)hulpverlening
Daniëls training en begeleiding – Topdog
Groen Koekje – structuur in taken en klusjes om meer tijd over te houden als ondernemer
Herstel op Poten – Kracht & Vacht in Herstel in de GGZ
HondenKracht – meerwaarde van de honden binnen de hulpverlening

Na de eerste workshopronde was er tijd om rond te lopen op de informatiemarkt. Alle workshopsleiders hadden daar een stand met informatie en materiaal ter inzage. Ook waren Topdogtrainingen Nederland en Anders leren met paarden daar aanwezig om hun expertise te delen. Vlak voor en na de lunch zijn er lezingen gegeven. Hesther Selbeck over de meerwaarde van dier, omgeving en natuur in therapie met speciale aandacht voor Contextuele Paardentherapie (CPT). Natasja van de Wiel vertelde haar persoonlijke verhaal. Hoe ze gekomen is waar ze nu staat. Ze leert mens en hond met elkaar mee te bewegen, oog te hebben voor elkaar zodat er een onzichtbaar lijntje tussen hen ontstaat gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Dr. Prof. Marie José Enders – Slegers heeft de aanwezigen geïnformeerd over het Aai Kwaliteitsregister (AKR). Er was ook gelegenheid tot vragen stellen.

Het middagprogramma bestond wederom uit een workshopronde waar alle verschillende werkvelden aan bod kwamen. Deze werden verzorgd door:
DAI Academy – de PADA test voor honden
Domingo House (onderdeel van Hulphond Nederland) – buiten de gebaande paden bij traumabehandeling
Kernkracht Academie – Systemisch werken met de hond als spiegel
Opleidingscentrum & Hondenschool Happy Tails – motivatie voor de hond en voor cliënten?
Pets4Care – de rol en meerwaarde van de hond in AAI
Puur met Paard – coachen met paarden en Equi-EMDR
Stichting AAI-Maatje – Dog Assisted Reading

De hele dag werd verzorgd en georganiseerd door Dafne Rademakers en Margot Swart. Marleen van Baal is verbindend ondernemer in de dierenbranch. Zij heeft als dagvoorzitter heeft ze alle `losse onderdelen’ van deze dag met elkaar in verbinding gebracht. Als cadeau van Zaak op Poten & Co. heeft Marleen ook een workshop gegeven aan alle workshopsleiders.

Het AAI werkveld bruist en is volop in beweging. Volgend jaar zetten we deze mooie ontwikkelingen door tijdens een nieuwe editie van de Zaak op Poten & Co. dag!

Regie: Kim Brand
Beeld: Adriaan Schuitemaker

 

 

 

Back To Top