Skip to content

Puur met Paard – Coachen met paarden en Equi-EMDR.

Wat is Equi-EMDR en waar kan je het bij inzetten?

Equi-EMDR is uitermate geschikt bij de verwerking van (complex) trauma. De paarden leren de client dat die niet altijd in een toestand van gespannenheid dient te zijn om toch adequaat op de situatie te kunnen reageren. Het paard helpt het verkenningssyteem van de client te prikkelen, zodat ze nieuwsgierig worden naar handelingstendenties die in het huidige moment naar voren komen. Cliënten lopen niet vast in hun traumatische overtuigingen of arousal, maar onderzoeken wat er gebeurd, ze observeren hun innerlijke ervaring.

Het paard als co-therapeut gaat mee in het proces van  de client. Deze hoeft het daardoor niet alleen te doen. De client ervaart dit als zeer steunend, het vergemakkelijkt het therapeutisch proces waardoor er eerder bij diepere lagen gekomen kan worden. De lichaamswarmte van het paard en het in beweging komen met het paard hebben een gunstige werking op de hersenen en maken oxytocine aan. Dit hormoon maakt de client meer ontspannen en zelfverzekerd. Wat bijdraagt aan het activeren van het leervermogen en verwerken van traumatische gebeurtenissen. De verbinding en het gedragen worden door het paard kan tevens ondersteuning bieden bij hechtingsproblematiek.

We zullen meer uitleggen over Equi-EMDR en door samen een ervaringsgerichte oefening te gaan doen tijdens de workshop zal duidelijk worden wat het kan betekenen!

Ik ben Joke Koeckhoven en heb mijn eigen praktijk als Equine Assisted Coach in Hazerswoude dorp. Samen met mijn 2 paarden werk ik veel met kinderen met diverse achtergronden en hulpvragen en daarnaast coach ik volwassenen met verschillende problematiek. Tijdens dit coachen werk ik vanuit het ervaringsgericht leren en het zoeken naar de eigen oplossing van de coachee, want hoe moeilijk de hulpvraag ook is, de coachee heeft altijd zelf het antwoord. Samen met de paarden gaan we op zoek naar deze antwoorden door middel van oefeningen. Bij de Equi-EMDR werk ik samen met Tamarinde Brouwers.

 

 

Back To Top