Skip to content

Mijn eerste ervaring met een therapiehond was in het verpleeghuis waar mijn vader woonde door Alzheimer. Hier heb ik de bijzondere kracht kunnen ervaren van het werken met een hond. Mijn vader had al heel lang geen piano meer gespeeld en wist eigenlijk ook niet meer hoe zijn orgel werkte die bij hem op de kamer stond. De interactie met de hond van Annika Sakkers motiveerde mijn vader om piano te gaan spelen en uiteindelijk zong hij uit volle borst mee.

Dit was voor mij een keerpunt, want dit wilde ik ook kunnen betekenen voor mensen met Alzheimer of dementie en hun familie. Onze toenmalige Australian Sheperd Hamisch was hier alleen niet geschikt voor en heb het toen zo gelaten. In de week van het overlijden van onze Hamisch in 2019 kwam Dave al snel op mijn pad. Toeval bestaat niet. Dave was voorbestemd. Ons avontuur kon beginnen.

Dave is een red-tri Australian Sheperd reu, geboren op 25 november 2018. Hij heeft tot 10 weken bij zijn moeder en vader gewoond en daardoor een evenwichtige hondenopvoeding gehad wat een mooie basis is voor mij om mee te werken.

 

 

Mijn passie is zien, voelen en delen wat dieren voor ons als mens kunnen betekenen. De interactie met een dier betekent jezelf kunnen en durven zijn, niet worden veroordeeld en je uitdagingen even mogen vergeten door tegelijkertijd intuïtief er mee aan de slag te gaan.

Tot aan 2000 had ik een mooie carrière opgebouwd. Binnen 1,5 jaar heb ik 2 auto-ongelukken gehad en zat letterlijk en figuurlijk op mijn gat en zag de sneltrein (werk en sociaal leven) aan mijn voorbij denderen. Ik ben zeker niet bij de pakken neer gaan zitten en ben als vrijwilliger aan het werk gegaan bij De Hoenderloo Groep waar beschadigde, kwetsbare en uit huis geplaatste jongeren wonen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Zo kwam ik voor de eerste keer in aanraking met jeugdzorg en heb er ruim 5 jaar gewerkt als activiteitenbegeleider met de paarden.

Daar viel mij al op dat de jongeren veel eerder met je in gesprek gingen tijdens het rijden of poetsen, dan in het kamertje van bijvoorbeeld de psychiater. Hier zie ik zoveel toegevoegde waarde waar helaas zo minimaal gebruik van werd gemaakt. Met Dave hoop ik in de jeugdzorg deze plek weer in te kunnen nemen.

Tijdens het trainen met Dave bij Happy Tails kwam de opleiding therapiehond in beeld. Alles kwam weer naar boven van dromen die ik toen (nog) niet waar kon maken en me nu letterlijk in de schoot werden geworpen. Zo jong als Dave was, heb ik me in alle vertrouwen aangemeld voor de gedragstest. Gelukkig wist ik van te voren niet dat maar weinig honden door de test komen en geschikt zijn. Dave is met vlag en wimpel geslaagd.

De opleiding tot therapiehond heeft mij veel inzichten gegeven in de kracht van het werken met een hond. Het heeft effect op de fysieke, mentale, emotionele en sociale aspecten van het welzijn. Dat is nogal wat! Om verdieping te zoeken ben ik dit jaar begonnen met de DAI opleiding bij academie Dokter Snuffel.

Vanuit de opleiding DAI moeten we o.a. het boek Kalmerende signalen van Turid Rugaas lezen. Een boek die ik iedere hondenbezitter zou aanraden. Leren je hond te lezen, zien wat hij aangeeft en hoe hij communiceert met andere honden. Hierdoor zouden zoveel problemen al opgelost c.q. voorkomen kunnen worden, doordat we onze hond beter begrijpen. Een oude foto kwam direct bij mij naar boven. Het gapen als kalmerend signaal. Hoe duidelijk wil je het hebben.

 

 

Op dit moment werk ik samen met Dave als wandelcoach en  begeleid ik jongeren die na hun 18e niet meer onder de jeugdzorg vallen en noodgedwongen op hun zelf zijn aangewezen. Vaak vallen ze in een zwart gat na een intensief begeleidingstraject. Ik ben voor hun een luisterend oor, sociaal contact en help waar nodig om specialistische hulp te zoeken. De kracht van Dave is dat we eerder tot een diepgaand gesprek kunnen komen waar duidelijk wordt hoe de persoon zich echt voelt en waar de behoefte ligt. Het knuffelen met Dave geeft rust en geborgenheid. Dit is van onschatbare waarde.

Gevaar hier in is dat niet iedere hond hiervoor geschikt is. Daarom ben ik zeker voor een register waar de goed opgeleide teams worden geregistreerd om wildgroei te voorkomen en daarmee de honden te beschermen die te pas en te onpas mee worden genomen.

Mijn kracht ligt voor een groot deel in wat ik in het verleden heb meegemaakt, zodat ik als ervaringsdeskundige weet waar we het over hebben. Coachen doe ik vanuit gevoel en intuïtie en laat Dave daarin een leidende rol bekleden. Hij geeft duidelijke signalen af hoe iemand in zijn/haar vel zit. Mijn motto voor mijn eigen bedrijf DAVE Dog Assistant is dan ook “durven zijn wie je bent”.

Voor de opleiding DAI moet ik naast mijn eigen praktijkuren mee lopen met ervaren teams die in de verschillende segmenten aan het werk zijn. Door er over te praten en te zien hoe iemand aan het werk is, kan ik alleen maar meer mijn kennis uitbreiden en samen met Dave een evenwichtig team worden en blijven. Dit zou ik eigenlijk een ieder aanraden, blijf je ontwikkelen en luisteren naar andere teams om te blijven groeien in dit mooie werkgebied.

Ben je een team en zou ik met je mee mogen lopen om ervaringen uit te wisselen en te leren, dan hoor ik het graag. LinkedIn: Wilma Agte-Everaarts of Facebook DAVE Dog Assistant.

Back To Top