Skip to content

Mijn naam is Cecile Goedée. Ik werk als gedragsspecialist vanuit mijn praktijk Tails&Tools. Tails&Tools is voortgekomen uit mijn dochter Emma. Na haar overlijden bleef haar autismebegeleidingshond Jade ‘werkloos’ achter. Ze verloor niet alleen haar lievelingsmens, maar ook haar takenpakket.

Omdat ze naast hulphond inmiddels ook gecertificeerd was voor DAI, mee ging naar school als schoolhond, was de tijd rijp om een eigen praktijk te starten. Vanuit deze praktijk begeleid ik voornamelijk kinderen en jongeren met een zorgvraag vanuit het autismespectrum, maar eigenlijk verdient elke vraag in de persoonlijke ontwikkeling een antwoord, dus iedere jongere is welkom. Omdat de praktijk al snel goed liep, werd het takenpakket voor Jade te groot en kwam er een collega bij: een Franse waterhond genaamd Rousse, inmiddels ook gecertificeerd.

Begin van de Coronatijd kwam het werk grotendeels stil te liggen. Er werd bepaald dat onze begeleiding voor de meeste cliënten niet van vitaal belang zou zijn, dus mochten we niet werken. Er kwam dus onverwacht tijd beschikbaar. Samen met mijn maatje Inge Mulder van Time-Auti hebben we de krachten gebundeld: we hebben een eigen stichting opgericht om honden op te leiden voor kinderen en jongeren met autisme tot eigen assistentiehond. Uren, dagen, weken zijn besteed aan het schrijven van een opleidingsprogramma, statuten, voorwaarden en een huishoudelijk reglement. Trainingsmappen zijn gemaakt, dekjes voor de honden besteld etc. We hebben contact gehad met de ADEU, want onze ambitie is het om hierbij aan te sluiten als de financiële middelen van de stichting toereikend zijn. Ons trainingsprogramma voldoet dus alvast aan de gestelde eisen.

We zijn een kleine stichting en werken in een beperkt deel van ons land. Met z’n tweeën kun je nou eenmaal naast het werken vanuit je eigen praktijk, niet het hele land bedienen. Tijdens het volgen van cursussen en bijscholingen bij onder andere Pets4Care en Dokter Snuffel leerden we Catharina van Klaveren (Kind en Therapiehond) en Denise Dekker (Ik Ben Dit) kennen. We bleken dezelfde visie te hebben: kinderen en jongeren met een stoornis binnen het autismespectrum weer laten participeren in de maatschappij, waarbij de hond een stimulans, een maatje, een veilige haven kan zijn.

 

Apetrots zijn we op onze stichting en op deze samenwerking. Zuid-Holland en Zeeland zijn nu voorzien van coaches om kinderen/jongeren en hun hond te begeleiden tot volwaardige assistentiehond.

Er zijn contacten met verschillende hondenscholen voor de basisopleiding van de pup het eerste jaar en er wordt samengewerkt met verschillende fokkers, zodat we weten dat de pup een goede start heeft gehad.

De jaarlijkse examendag is vorige maand geweest. Het is ontroerend mooi om te zien dat de kinderen en jongeren een sterke band hebben met hun hond, weer samen een winkel in durven, met het OV kunnen reizen, weer durven te slapen in hun eigen bed. Waar overleven weer leven wordt en je leven lijden weer je leven leiden mag zijn.

 

 

 

 

Cecile Goedée, Tails&Tools

Inge Mulder, Time Auti
Catharina van Klaveren, Kind en Therapiehond
Denise Dekker, Ik Ben Dit

 

Back To Top