Skip to content

Wij, Limburgers, staan bekend om onze Bourgondische inslag. We vieren het leven met een hapje en een drankje, gezelligheid en vrienden om ons heen.

Dat is toch in ieder geval het beeld dat we van onszelf willen neerzetten en wat ook in de media is terug te lezen over ons Limbo’s.

Maar is dat ook echt zo?

Stichting Animal Assisted Therapy Limburg (Stichting AAT) hoopt in ieder geval van wel.

Renée Marell, initiatiefneemster van Stichting AAT, is zoekende naar verbinding met andere gelijkgestemden in het Limburgse.

Renée biedt met haar team, sinds 2014, in het Heerlense behandeling aan kinderen en jongeren met verschillende ontwikkelingsproblematieken. Dit doen zij met inzet van hun Animal Assisted Therapyhonden. Renée heeft dus in de praktijk de kracht van Animal Assisted Therapy ervaren.

Juist doordat ze heeft ervaren dat het werken met honden zo’n laagdrempelige, maar effectieve vorm van jeugdhulpverlening is, zou het mooi zijn als we ons ook op regionale basis samenpakken en ook echt neerzetten als een professie. Er heerst toch nog vaak bij verschillende andere organisaties het idee dat we een beetje “spelen met honden’, terwijl er daadwerkelijk aan behandel- en begeleidingsdoelen wordt gewerkt.

Als een echte “girl on a mission” heeft Renée om die reden dan ook Stichting AAT opgericht….duidelijk maken aan eventuele samenwerkingspartners dat we ook écht een specialistisch vakgebied zijn dat haar plekje in de hulpverlening verdient.’

Maar niet alleen dat, de stichting wil ook een centraal punt zijn in het Limburgse, voor iedereen die informatie zoekt over Animal Assisted Therapy in de jeugdhulpverlening. Verbinding zoeken en verbinding maken met gelijkgestemden, die dezelfde visie delen, is de volgende stap om te maken.

Met die gedachte voor ogen hebben we contact gezocht met Zaak op Poten. Niemand hoeft het wiel opnieuw uit te vinden, maar we kunnen elkaar wel (op regionaal niveau) wellicht aanvullen.

Stichting AAT is van mening dat Animal Assisted Therapy een mooie aanvulling is op het reeds bestaande aanbod van therapie en behandeling. Omdat het een, nog relatief, nieuw werkveld is zien we een variëteit aan professionals die Animal Assisted Therapy aanbieden. Voor de Stichting staan kwaliteit en veiligheid voorop, in de eerste plaats voor de jeugdigen waar we mee werken. Dit betekent dus goed opgeleide professionals, die zich blijven ontwikkelen. Professionals die met collega’s willen samenwerken om zoveel mogelijk kennis en kunde te delen om zo ons werkveld te verbeteren.

Stichting AAT wil hierin voorzien door o.a. opleidingen en (verdiepings)trainingen aan te bieden, zowel gericht op het humane stukje als het kynologische stukje. De Stichting heeft hiervoor al wat professionals om zich heen verzameld die graag willen meewerken. Maar de Stichting wil ook gewoon een sparringspartner zijn voor professionals die hun weg aan het zoeken zijn binnen de Animal Assisted Therapy.

Hoe mooi zou het zijn als Stichting AAT ook verbindend kan zijn naar al de verschillende zorgpartijen die Animal Assisted Therapie (willen) inzetten. Wat is er allemaal op regionaal gebied te vinden, wie doet wat, op welke wijze en hoe kun je in die “jungle” dan de geschikte persoon vinden voor jouw hulpvraag, enzovoorts….

Laten we dus vooral met elkaar ‘kalle’ of ‘moele’, of mesjien samen ‘n tas koffie drinke, mit ‘n lekker sjtukske vlaai.

Loate veer  ‘t ins mit elkaar hubbe euver hetgene det os verbind, ozze leefde veur hunj en ozze leefde veur luuj. Wat veer veur elkaar kènne betekenen en woa veer elkaar kènne aanvullen.

Samen sjtoan veer immers sjterk en kènne veer oetdrage wie sjoon os vak is, want det is ‘t…’n heus vak!

 

Vertaling

(niet alleen voor de niet-Limbo’s maar ook voor de mensen die een van de andere 59 Limburgse dialecten praten)

Laten we dus vooral met elkaar praten, of misschien samen een kopje koffie drinken, met een lekker stukje vlaai. Laten we het eens met elkaar hebben over datgene dat ons verbindt, onze liefde voor honden en onze liefde voor mensen. Wat we voor elkaar kunnen betekenen en waar we elkaar kunnen aanvullen.

Samen staan we immers sterk en kunnen we uitdragen hoe mooi ons vak is, want dat is het…een heus vak!

 

Meer weten? Neem gerust contact op en we zetten de koffie aan: www.stichtingaat.nl

 

 

 

 

 

 

Back To Top