Skip to content

Het werkveld van Animal Assisted Interverntions (AAI) is nog helemaal niet zo heel oud maar ontwikkeld zich als een jekko. Er wordt al geruime tijd veel aandacht besteedt aan het effect van dieren op mensen.

Wat betekent dat?

De kennis die we halen uit de (praktijk)onderzoeken wordt gebruikt door opleiders en aanbieders en in cursussen, workshops en opleidingen verwerkt. Er zijn een aantal effecten die vast liggen. Een voorbeeld is dat er tijdens de omgang met een dier een verandering in de hormoonhuishouding plaatsvindt. Zo komt er oxytocine vrij en de adrenaline zakt. Dat is nu al best een poosje bekend. Maar de inzichten wat te doen met deze informatie en hoe je deze diervriendelijk kan inzetten verschilt. Aanbieders hebben zo hun eigen visie. Er zijn dan ook verschillende stromingen ontstaan binnen het AAI werkveld. Je kan bijvoorbeeld systemisch, energetisch of heel praktisch leren samenwerken met je dier. Het is maar net wat er bij je past.

Tot voor kort waren veel mensen wel bekend met het idee dat er soms wordt gecoacht met paarden. Maar wist je dat je bijvoorbeeld ook contextuele paardentherapie kan volgen? Er zijn de afgelopen jaren ook veel aanbieders bijgekomen die met hun honden samenwerken.

Kortom: een snelgroeiend werkveld waar kennis delen en overzicht behouden belangrijk is! Voor het welzijn van de dieren en het hoog houden van de zorgkwaliteit.

Wat doen wij aan de waarborging van het dierenwelzijn en de zorgkwaliteit?

Er zijn de afgelopen jaren een hoop initiatieven ontstaan om het AAI werkveld kwalitatief goed te krijgen en te houden. Zo heeft stichting AAIZOO heel lang een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen van kwaliteitskaders, zoals het AAI Kwaliteitsregister (AKR). Er wordt ook gewerkt aan een nieuwe branchevereniging Dier & Zorg. Daarnaast zijn er in het buitenland belangrijke organisaties die hard werken om heldere richtlijnen te krijgen en behouden, zoals IAATH, ESAATH en IAHAIO. Dan heb je ook nog een organisatie waar veel praktisch mee wordt samengewerkt vanuit Nederland, ICOFA.

Beginnen de afkortingen al op je af te komen? Gaan de letters al dansen voor je ogen?

Platform

Vanuit het werkveld is er behoefte aan overzicht in het AAI werkveld. Er is vraag naar een plek waar kennis en expertise samenkomen en waar professionals gevonden kunnen worden door klanten. Hier hebben wij naar geluisterd. Naast het jaarlijkse symposium dat wij organiseren, hebben we ook een online plek gecreëerd waar verwijzers, starters én professionals kunnen verbinden, het Zaak op Poten platform. Dit is de grootste AAI community in Nederland.

Door aan te sluiten bij deze community kan je

  • intervisiegroepen samenstellen (ook voor SKJ herregistratiepunten)
  • online leermodules volgen, ook gericht op ondernemers
  • meepraten over AAI onderwerpen, gericht op jouw dier en doelgroep
  • andere professionals in je netwerk opnemen
  • vraag & aanbod bij elkaar brengen

*Voor verwijzers en cliënten is er een gratis gedeelte op het platform.

 

Wij hebben deze community voor iedereen toegankelijk gemaakt en
groeit mee met het AAI werkveld.

Sluit aan en groei mee!

 

Back To Top