Skip to content

Met het idee om samen te willen gaan werken met een dier in de zorg start er een soort proces dat je hart sneller doet kloppen. Ineens weet je wat je wilt maar hoe pak je dat aan? Waar begin je? Wie zijn goede opleiders? Welke mogelijkheden zijn er eigenlijk allemaal binnen het werkveld?

Je start bij het begin. Het dier. Coaches of therapeuten die gaan samenwerken met hun paard hebben meestal al een paard of meerdere paarden vóór dat het idee ontstaat om hun werkzaamheden met hun dier te gaan combineren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar meestal zie je in de praktijk dat mensen met paarden `het vak’ leren vanuit de liefde voor hun eigen dier en de kennis die ze hebben vanuit hun eigen ervaringen met het `spiegelen’ dat paarden juist zo mooi doen. Als je samenwerkt met ezels dan is er een overzichtelijk aanbod aan opleiders, dat is zo’n specifieke richting. Vaak komen er dan minder vragen naar boven.

Bij mensen die graag met een hond willen samenwerken krijgen we vaak al andere vragen bij een eerste gesprek. Vragen zoals: Welke hond is het meest geschikt voor het samenwerken met mensen? Welke trainingen of opvoedcursussen moet ik dan eerst doorlopen met mijn hond? En welke opleiding moet ik dan zelf doen? Welke mogelijkheden zijn er allemaal?

De start is natuurlijk belangrijk maar er is niet altijd een pasklaar antwoord te geven dat voor iedereen hetzelfde is. Er zijn zoveel aspecten om rekening mee te houden. We zoomen even in op mensen die graag een hond willen aanschaffen om mee samen te gaan werken. Er zijn eerst een aantal vragen die je zelf kan beantwoorden om al richting te bepalen voor jezelf.

  • welk type hond past er bij jou, je gezin en/of je (leef)situatie?
  • ben je vanuit jezelf een (honden)trainer, hulpverlener of juist echt een coach?
  • wil je ondernemer worden (hou rekening met de maximale `inzetbaarheid’ van 1 hond)?
  • vind je het belangrijk dat een opleider erkend is vanuit het AAI-kwaliteitsregister en heb je helder waarom dit belangrijk is?
  • weet je al met welke doelgroep je wil gaan werken?

Als je antwoorden weet op deze vragen (en er zijn vast nog veel meer vragen te bedenken) dan ben je in elk geval bij de start van een mooie weg vol uitdagingen en mogelijkheden.

Wil je dat wij persoonlijk met je meedenken? Dan kan je een `pick our brain’ sessie overwegen. Je kan dan kiezen uit verschillende opties. Kijk hier voor info en tarieven.

 

Back To Top