Skip to content

Heb je nog 130 paarden? Aeres Hogeschool in Dronten is er naar op zoek. Specifiek paarden die gebruikt worden voor therapie en coaching. De hogeschool doet namelijk onderzoek naar het effect van dit soort therapie op het paardenwelzijn.

Dat paardentherapie en -coaching al effect heeft op mensen is ondertussen duidelijk, maar het is nog niet bekend hoe het paard het zelf ervaart. Want is het wel goed voor de paarden om veel sessies op een dag te doen, of moet dat juist minder?

Paardencoaching is big en booming. In de afgelopen tien jaar is het aantal paardencoaches dat is aangemeld bij de Kamer van Koophandel verzesvoudigd. De paarden worden ingezet als middel om te helpen bij trauma’s, onzekerheden maar ook bij bijvoorbeeld cursussen over leiderschap.

Vanuit de paardensector kwamen veel vragen over hoe paarden hierop reageren en daarom besloot Kathalijne Visser, lector Human-Animal Interactions aan de Aeres Hogeschool in Dronten, om er onderzoek naar te gaan doen. “We zijn dit onderzoek in oktober begonnen met zeventig paarden en coaches. We vragen ze twee maanden bij te houden hoe de paarden zich gedragen tijdens de sessies”.

Wanneer een paard namelijk zwiept met zijn staart of over de grond gaat rollen betekent het dat het dier zich niet prettig voelt.

Er zijn alleen nog meer paarden nodig dan de 70 paarden die de hogeschool had geregeld. “Het moet representatief zijn en dat bleek het niet. Daarom willen we in totaal tweehonderd paarden en coaches hebben die twee maanden de gedragingen van de paarden bijhouden.”

Met die data hoopt de Hogeschool erachter te komen wat de sessies doen met de mentale gesteldheid van de paarden zodat de coaches nóg beter om kunnen gaan met hun dieren.

Deze paardencoach werkt dagelijks met de paarden en ziet de voordelen van de therapie. Bekijk hier het artikel en filmpje Paardencoaching is booming, maar hoe is dat voor het paard zelf? | Hart van Nederland

Back To Top