Skip to content

Tijdens mijn werk als groepsleerkracht in het VSO (Voorgezet Speciaal Onderwijs) heb ik mogen ervaren wat honden kunnen betekenen  voor leerlingen. De inzet van honden is een geweldig middel om diverse vaardigheden te leren of om rust te brengen. Een hond geeft direct feedback op het gedrag van de leerling zonder een oordeel te hebben.

Met Hond & Balans kan ik naast mijn werk als groepsleerkracht nog meer kinderen/jongeren/jongvolwassenen helpen, met op dit moment alleen Shepp, mijn altijd vrolijke en enthousiaste Australian Shepherd van 2 jaar.

Om op een verantwoorde manier honden in te zetten binnen het onderwijs heb ik de cursus oplossingsgerichte Animal Assisted Interventions gevolgd. Daarna de Topdog HondenSOVATraining en het coaching traject om nog meer uit het werken met honden te kunnen halen.

TopdogHondenSOVAtraining is een sociale vaardigheids- en weerbaarheidstraining voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een gecertificeerde psychosociaal hulphond als co-trainer. De training is geschikt voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen die het o.a. (extreem) lastig vinden om voor zichzelf op te komen of juist (extreem) snel met anderen in conflictsituaties terecht komen.

De training kan voor verschillende doelen ingezet worden, zoals:

  • sociale vaardigheidstraining;
  • weerbaarheidstraining;
  • agressie-regulatietraining;
  • motivatietraining;
  • zelfinzicht-training.

Naast de Topdogtraining geef ik ondersteuning in het basisonderwijs op het gebied van lezen en rekenen. Door corona is er extra budget op scholen om leerlingen te helpen achterstanden weg te werken. De leerlingen zijn enorm gemotiveerd en maken mooie stappen, niet alleen op het gebied van lezen en rekenen maar ook sociaal-emotioneel. Prachtig om te zien hoe Shepp de leerlingen hierin ondersteunt, Shepp heeft geen oordeel en vindt alle verhalen die aan hem worden voorgelezen goed.

Shepp helpt verder mee met allerlei spelletjes en wanneer het even niet lukt, zorgt hij er binnen no-time voor dat een leerling zich weer fijn voelt (door zijn vrolijke kwispel en clownesk gedrag) en de motivatie heeft om door te zetten. Niets mooier om die succeservaringen te mogen meemaken en daarbij  Shepp op een verantwoorde manier in te kunnen zetten zodat het voor iedereen een mooie ervaring is!

 

Je kunt ons volgen op  www.hondenbalans.nl, Facebook (Hond & Balans) of Instagram (hondenbalans).

 

 

Back To Top