Skip to content

Hoe coachen met honden mijn wereld binnen trad

En daar stond ik dan, met onze Vizsla pup in mijn armen: instant in love! Een onvoorwaardelijk gevoel vulde ieder vezeltje in mijn lijf. Mijn eerste eigen hond, Levy noemde we hem! Wat voelde ik me trots. Daar gingen we, op weg naar huis, op weg naar avontuur…

Kennis had ik wel, ik verslond al maanden lang boeken over hondengedrag, kende Levy zijn karakter op papier tot in de puntjes, maar de kunde ontbrak me, al was ik me daar op dat moment nog niet van bewust. Tja, iets weten en iets doen zijn toch echt twee uitersten, zo leerde ik.

De spiegel die Levy heette

Die eerste weken, ja het was aanpoten, maar met alle liefde. Wel al vrij snel ontpopte zich een vraag in mijn hoofd: hoe goed ken ik mezelf eigenlijk echt? Immers, door de opvoeding van onze pup ontdekte ik met regelmaat de “hè verdorie” en “oh nee” momentjes bij mezelf. Ik had me toch goed voorbereid, bedacht ik me. Maar niets bleek minder waar.

Geduld is namelijk nooit mijn sterkste kracht geweest. Ik leerde ermee omgaan en had soms enkel mezelf ermee. Ach, no worries, vond ik. Daar kwam ik snel op terug, want Levy zocht zijn grenzen op en daarmee zeker ook die van mij… En terecht. Want juist ik was er om hem te kaderen, liefdevol en…geduldig. Het behoeft denk ik geen verdere uitleg dat ik regelmatig tegen een muur aanliep, geconfronteerd werd met mijn eigen onvermogen.

En daar ontstond een prachtig, allerkrachtig inzicht: Ik leerde via Levy over mezelf. Hij liet me zien wat het directe gevolg was van mijn ongeduldigheid. Zonder woorden eraan vuil te maken, duidelijk, eerlijk en to the point. Ik voelde de noodzaak om te gaan werken aan mijn ongeduldigheid.

Hoe een wens werkelijkheid werd

En zo ontstond de wens om met Levy te gaan samenwerken. Om anderen te laten ervaren wat het kan betekenen om via de hond te leren over jezelf. Deze wens heb ik omgezet in daadkracht. Begin dit jaar rondde ik met Levy de opleiding Dog Assisted Interventions af en onlangs ben ik gestart met de thesis opleiding Dog Assisted Coaching. Inmiddels zijn we samen gegroeid tot een harmonieus team.

Sinds dit jaar ben ik een mooie samenwerking aangegaan met de DAI Academy, waar ik als docent verschillende cursussen en workshops heb ontwikkeld. De Landelijke Informatiedag van afgelopen september voelde als een inspirator en katalysator om me verder te ontwikkelen, te leren, te delen en een wereld binnen te treden waar ik me als een vis in het water voel. Ik ben dan ook erg blij dat ik op de volgende editie van de Landelijke Informatiedag een gave workshop ga verzorgen!

Mijn roots liggen in het basis- en voortgezet speciaal onderwijs, in het bijzonder met het werken met kinderen en jongvolwassenen met (ernstige) gedrags-, leer- en ontwikkelingsproblematieken, waar ik jongeren coach naar zelfredzaamheid en sociale weerbaarheid. Ik zet hiertoe verschillende middelen in zoals bewegen, koken en coaching, welke als een rode draad door mijn werk verweven zijn.

Mijn hond als co-coach
En zo kreeg coachen voor mij een heel andere dimensie, namelijk met ondersteuning van de hond als co-coach. Sinds april bestaat mijn coachpraktijk Viervoeter Feedback, waar kernwaarden als betrokkenheid, flexibiliteit, maatwerk en afstemming belangrijke pijlers zijn. Naast coaching bied ik weerbaarheidstraining volgens de methodiek van Rots en Water, waarbij Levy een grote rol speelt.

Je kunt ons vinden via www.viervoeterfeedback.nl

Dankjewel voor je betrokkenheid en als ik vragen bij je heb opgewekt, bel of mail gerust.

Hartegroet,
Angelique Otterspeer

Back To Top