Op zaterdag 28 september vond op de Aeres Hogeschool in Dronten de zesde editie van het symposium van Zaak op Poten plaats. Een dag die in het teken stond van onderzoek, onderwijs en praktijk in AAS. Met interessante workshops, tientallen standhouders en meer dan 200 deelnemers is het dé dag waarop het werkveld samenkomt.
Hoewel het buiten grijs en druilerig is, merk je daar niks van zodra je de Aeres Hogeschool binnenkomt. De sfeer is vanaf de inloop direct enthousiast. Het is een weerzien van bekende gezichten, maar er zijn ook veel nieuwkomers die zich direct mee laten slepen door alle informatie die de verschillende stands te bieden hebben.
Een indrukwekkende start
Het symposium begint met een lezing van hoofdspreker Kiki Ho. De hele zaal is muisstil wanneer Kiki vertelt over de bijzondere reis die ze maakte met haar paard Istia, om het grote verdriet van haar overleden zus te verwerken. Samen met reisgenoot Louis legt ze een tocht af van meer dan 2500 kilometer. Haar verhaal maakt indruk. Niet alleen door de pure emoties die erbij komen kijken, maar ook door
de kracht van het dier. Kiki: “Ik was zo boos op de wereld en had zoveel schuldgevoel, maar tijdens onze reis mocht ik voelen wat ik wilde. Een paard heeft geen oordeel en dat is precies wat ik nodig had.” Istia had een helende werking en de reis leerde Kiki om stil te staan, te voelen zonder oordeel en het verdriet te omarmen. “Er waren dagelijks tranen, maar steeds vaker ook een lach”, vertelt ze. Inmiddels runt ze samen met reisgenoot Louis de stichting ‘The Big Hoof’, die trektochten organiseert waarbij paarden centraal staan.
Ze zetten zich in op het verbeteren van mentale gezondheid, met het paard als middel voor verbinding en contact.
Kennis en verbinding
Na de lezing van Kiki Ho volgt een dag vol met workshops en lezingen. Nieuw dit jaar is dat deelnemers zich niet vooraf al hoefden in te schrijven voor een specifieke workshop, maar op de dag zelf hun keuze mogen maken. Het aanbod is groot! Denk bijvoorbeeld aan lichaamsgericht werken in de praktijk, hechting, familiestructuren bij paarden, rouw & verlies en ethische dilemma’s uit het werkveld.
Ondanks het volle programma is er tussendoor meer dan genoeg tijd om rond te neuzen bij alle informatieve stands, een praatje te maken met collega’s uit het veld en nieuwe contacten op te doen.
Persoonlijk contact is misschien wel het mooiste onderdeel van deze dag, vindt lector en ambassadeur Richard Griffioen:
“Ik vind het ontzettend fijn om de verbinding op te zoeken en op dit symposium hangt er altijd een positieve sfeer. Mensen met een passie voor het vak verzamelen zich en delen hun kennis en ervaringen uit. Het maakt niet uit of je al jaren ervaring hebt of
pas aan het begin van je carrière staat: iedereen is welkom.”
Onderzoek
Het symposium van Zaak op Poten is ook de plek waar je de meest recente onderzoeksresultaten te horen krijgt. Die informatie is extra belangrijk, in een jong werkveld als AAS. Docent-onderzoeker Sandra Haven vertelt bijvoorbeeld over haar research naar risicofactoren voor het welzijn van honden in dierondersteunende interventies. Deze resultaten moeten het werkveld uiteindelijk verder professionaliseren.
Organisator Margot Swart vertelt: “Verbinding tussen het onderwijs, onderzoek en de praktijk is noodzakelijk om met elkaar diervriendelijk en professioneel te kunnen groeien als werkveld. De uitvoering van AAS is natuurlijk zoveel als mogelijk gebaseerd op (wetenschappelijk) onderzoek. Zo ook de AAS-opleidingen. Het is dus van belang dat er gedegen onderzoek gedaan wordt naar actuele onderwerpen uit
de praktijk, waar de dieren en mensen op de werkvloer baat bij hebben. Dat helpt om onze manier van werken beter op de kaart te zetten en ‘evidence based’ te krijgen. Pas dan kunnen we verbinding leggen met erkenningen vanuit de (jeugd)hulpverlening en zullen we sneller gevonden en vergoed worden.”
Om het werkveld extra onder de aandacht te brengen, is er tijdens het symposium daarom ook een ethische verhalenbundel uitgereikt aan Aranka Röthengatter, beleidsmedewerker bij het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Deze bundel is het eindresultaat van onderzoek van de Aeres Hogeschool, gericht op de impact van dierondersteunende interventies op de deelnemende honden en de ethische vraagstukken daaruit voortkomen.
Foto: Doety Art