Mijn naam is Froukje Hiemstra – de Haan en ik werk al meer dan 30 jaar in het basisonderwijs. Als groepsleerkracht, maar ik heb ook jaren als adjunct directeur en interne begeleider gewerkt. Momenteel ben ik naast groepsleerkracht ook taal- en leescoördinator. De afgelopen jaren ben ik mij nog meer gaan verdiepen in kinderen die anders leren, bijvoorbeeld beelddenkers. Maar ook hoe werkt het brein bij kinderen. In de groep probeer ik steeds vaker het bewegend leren in te zetten. Een andere manier van leren waarmee je door actie je hersens aan het werk zet. In mijn vrije tijd ben ik, sinds mijn vroege jeugdjaren, altijd met bouviers bezig geweest. Het is een ras mij qua karakter aanspreekt en wat bij mij past.
Twee jaar geleden is Yarah als pup bij ons komen wonen. Vanaf het begin had ik het idee om haar in te zetten op school. Het leek mij mooi om de liefde voor kinderen en dieren te combineren. De kinderen bij ons op school hebben bijna allemaal een of meerdere huisdieren thuis. In het algemeen hebben veel kinderen een klik met dieren. Toen Yarah negen weken was is ze voor het eerst mee geweest naar school. De reacties van de kinderen en Yarah waren heel bijzonder. Yarah voelde zich frank en vrij en de kinderen pasten zich feilloos aan haar aan.
Sinds augustus 2020 gaat Yarah elke woensdag mee naar school. Door de corona kon dit niet eerder. Vanaf het eerste moment was er een band met de kinderen. Ook ouders reageerden heel positief. Mensen die geen kind (meer) op school hadden reageerden ook vol lof.
Wat maakt haar aanwezigheid op school zo bijzonder? Yarah zorgt voor een stuk ontspanning. Voor alle kinderen, of ze nu wel of niet goed kunnen leren. Het maakt het leren prettiger en makkelijker: “Juf, ik wist het antwoord op de som niet, maar toen kwam Yarah en toen wist ik het wel. De gesprekjes met kinderen in een één op één situatie verlopen heel ontspannen. Ze mogen met Yarah te wandelen of ze doen een activiteit met haar. Ook bij het reken en taal/spellingonderwijs helpt ze de kinderen alleen al door haar aanwezigheid. Of door te helpen bij de activiteit. Dit doen we op allerlei verschillende manieren: bijvoorbeeld door een kaartje aan te laten wijzen door Yarah of doordat zij de brokjes opeet van de minsom.
Bij de kinderen maakt Yarah een stuk zorgzaamheid los: ze gaan opruimen, want Yarah mag niet iets verkeerds opeten (bijvoorbeeld gum), ze maken haar baard droog als ze gedronken heeft, ze zorgen dat de deuren dicht zijn, enzovoort. Yarah helpt kinderen ook bij het lezen: kinderen lezen haar voor. Yarah wijst ze niet op fouten, laat ze lezen en ligt dicht naast het kind. Dit geeft zelfvertrouwen.
In het onderwijs proberen we het beste uit de kinderen te halen. Het ene kind heeft meer moeite met leren dan het andere kind. Als je lekker in je vel zit dan gaat alles beter. Yarah levert hier haar bijdrage: ze knuffelt, ze wil met je spelen, ze luistert, ze troost, ze kalmeert, enzovoort. Met andere woorden: Yarah zorgt ervoor dat een kind gezien wordt en zich prettig voelt. Ze accepteert elk kind zoals het is. En dat geeft zelfvertrouwen bij het leren.
Schoolhond Yarah is te volgen via Facebook en Instagram @schoolhondyarah