Skip to content

Een klein beestje met oren als platte pannenkoeken, vier pootjes, zachte haartjes en twinkelende zwarte oogjes. Met een stukje groente zit ernaast op de grond en kijk je er als een grote reus zo overheen. Het kijkt je aan en snuffelt dan wat in het rond. Toch verwonderend, zo’n cavia. Het kruipt samen met zijn mede cavia in het huisje en maakt dan verschillende geluidjes.

Wat betekent dat toch allemaal? Wat hoor je aan de geluiden, is het vriendelijk of klinkt het als gekibbel? Heb jij dat ook wel eens dat je zo reageert? Zouden ze iets spannend hebben gevonden, omdat ze nu in het huisje kruipen? Wat vind jij spannend en heb jij dan een plekje waar je je veilig voelt? En dan… Hoe maak je nu weer contact; zonder woorden maar met je houding en stem?

Begeleiding met 4 poten biedt begeleiding aan kinderen en jongeren met diverse hulpvragen, met en zonder diagnose. Begeleidingen en activiteiten worden afgestemd op de hulpvraag en behoeften van de cliënt, waarbij ervaringsgericht werken (leren door te doen) centraal staat. Begeleiding met 4 Poten onderscheid zich van andere jeugdzorgorganisaties door de inzet van honden, maar ook cavia’s. Dit laatste is waar deze blog een inkijk in biedt.

Het inzetten van cavia’s binnen de begeleiding kan op diverse wijzen. Naast dat de inzet van een cavia de begeleiding laagdrempelig maakt simpelweg door de aanwezigheid van het kleine diertje, kunnen zij een echte toevoeging zijn in de stimulering van leerdoelen. Doordat cavia’s veel laten zien en horen met hun gedrag en zij met tweeën zijn, kan dit aanleiding geven tot gesprekken over emotieherkenning en (eigen) sociaal gedrag.

Kinderen kunnen daarnaast oefenen met het nemen van verantwoordelijkheid en hun zelfstandigheid door zorg te dragen voor de beestjes, denk hierbij aan simpele taakjes zoals voeren, water bijvullen, tot aan de kooi verschonen. Daarnaast zijn cavia’s slimme beestjes die veel geleerd kunnen worden zolang er een stukje groente tegenover staat. Een parcours uitzetten, een puzzel laten oplossen of een kunstje leren, zijn activiteiten waarbij een beroep wordt gedaan op vaardigheden zoals plannen en geduld bewaren. Maar ook even lekker ontprikkelen met een cavia op je schoot, waarbij het kind onvoorwaardelijke liefde mag ervaren, is een van de geliefde activiteiten met de cavia’s.

Zo’n klein beestje, doch zo’n grote meerwaarde in begeleiding met kinderen. Wij kunnen niet meer zonder, evenmin zonder onze honden. Nieuwsgierig geworden naar deze werkwijze? Neem dan vooral ook eens een kijkje op de website van Begeleiding met 4 Poten.

Back To Top