Terminologie (psychosociaal)hulphonden
Op dit moment liggen de termen die gebruikt worden om verschillende type hulphonden aan te duiden nog niet officieel vastgelegd.
AAI Kwaliteitsregister (AKR)
In dit register kunnen mensen die beroepsmatig met dieren samenwerken zich aanmelden. Kijk op www.aairegister.nl
Animal Assisted Medication (AAM)
Animal Assisted Medication waar meestal honden ingezet worden voor diagnostische doeleinden, zoals de opsporing van darmkanker of bepaalde virussen.
Service- of Animal Assisted Daily Live hulphonden (ADL honden)
Onder deze noemer verstaan we blindengeleidehonden, signaal- of ADL-honden. Het gaat hier om situaties waarbij het dier uitsluitend een relatie heeft met de zorg- of assistentieontvanger, 24 uur per dag/7 dagen in de week. Speciaal opgeleide honden voor epilepsiepatiënten of…
Animal Assisted Coaching (AAC)
Animal Assisted Coaching is een vorm van hulpverlening waarbij eveneens volgens een gestructureerd en doelgericht proces wordt gewerkt maar het is geen therapie. Bij AAC wordt er een hond of paard `ingezet’ om de client aan te zetten tot bewustwording,…
Animal Assisted Education (AAE)
Bij AAE worden dieren ingezet in een educatieve setting. Bijvoorbeeld op basisscholen. Het onderwijsdoel is in dat geval de verbetering van sociale vaardigheden, taal en cognitief functioneren.
Animal Assisted Therapies (AAT)
Bij AAT krijgen dieren een therapeutische rol tijdens de behandeling van een persoon. Dieren hebben een vaste begeleider, maar worden ingezet ter ondersteuning van steeds wisselende patiënten of cliënten. Doelgroepen zijn kinderen, bijvoorbeeld met het downsyndroom, autistische stoornissen of aanverwante…
Animal Assisted Activities (AAA)
Bij AAA worden dieren ingezet bij activiteiten. Het doel bij AAA is om de kwaliteit van leven te verbeteren, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen. Een ander voorbeeld is op zorgboerderijen. Kinderen met bepaalde gedragsstoornissen krijgen structuur, regelmaat en voorspelbaarheid door het contact…