Skip to content

Viola van der Schaaf (haar echte naam is bekend bij de redactie) is blij met de Maatwerk-benadering. Haar zestienjarige dochter heeft sinds vijf jaar anorexia. In die jaren is ze vijf keer opgenomen geweest in het ziekenhuis en ook een tijdje intern behandeld in een kliniek. Anderhalf jaar geleden lazen haar ouders op internet over hulphonden die niet alleen worden getraind voor slechtzienden, maar ook als begeleider voor mensen met bijvoorbeeld PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) of een eetstoornis.

‘We dachten meteen: dat is iets voor onze dochter’, zegt Van der Schaaf. ‘Ze wilde sowieso al erg lang een hond. Zeker omdat we verder ongeveer alles hebben geprobeerd en niets leek te helpen, was dit iets om te proberen.’ Het gezin benaderde een stichting die de honden traint en benaderde de gemeente Leeuwarden voor een subsidie. ‘We waren heel blij toen dat werd toegekend. Het zat eindelijk mee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn vertrouwen in de zorg- en hulpverlening aan het verliezen was. Omdat niets maar hielp. We hebben zelf de aanschaf van de hond betaald, de gemeente vergoedt de kosten voor de training van de hond.’

Lees hier het hele artikel (bron: sociaalweb): Sociaalweb – Maatwerk in Leeuwarden: een hulphond bij anorexia

Soms lukt het dus wel om vergoeding te krijgen voor een hulphond. De rechtbank Oost Brabant heeft kort voor kerst een uitspraak gedaan in een zaak om de vergoeding van een ASS-hulphond, door de Wmo. Hier te lezen via uitspraken.rechtzaak.nl. 

 

Back To Top